Akvariet som kulturhus

I 2012 lukkede Danmarks Akvarium. Den blå planet i Kastrup stod klar til at tage imod fisk og forskere, imens en ny æra lå forude med nye og spændende anvendelsesmuligheder for de eksisterende bygninger.

I henhold til fonds fundats som ligger til grund for Danmarks Akvarium i Charlottenlund Skov, så skal akvariebygningen rives ned, medmindre der kan findes anden anvendelse til almennyttigt formål. Danmarks Akvarium er et fint eksempel på et offentligt tilgængeligt byggeri i funktionalistisk stil.

Bygningen har siden opførelsen i 1939 fået forskellige tilbygninger, som har modereret det oprindelige funktionalistiske udtryk. Bygningen er ikke fredet, men er anerkendt som bevaringsværdig, og bør som kulturarv bevares for eftertiden.

Dette fik Initiativgruppen for KulturAkvariet til at tænke højt og stort, og komme med ideer til hvad denne fornemme bygning kan rumme i fremtiden. KulturAkvariet kunne blive en berigelse af kulturlivet i Gentofte kommune og regionen: en kulturscene med store forhold og plads til 400-500 personer, som kan opleve – og være med til at skabe – musik, teater, sang, dans, udstillinger og andre spændende events og nyskabende projekter.

Fra akvarie til kulturhus
Bestyrelsen for Foreningen KulturAkvariet har i samarbejde med 5d arkitekter udarbejdet nærværende materiale til belysning af akvariebygningens potentialer og foreningens hensigter.

Akvariebygningen giver mulighed for at etablere et stort rum som kan blive scenen for store events. Men Akvariet har tilbygninger og mange rum i forskellige størrelser og derfor kan huset bruges alsidigt og være fleksible i deres indretning. Det er væsentligt at kunne lukke af for nogle rum uden at det går ud over aktiviteter, der foregår i andre rum. På den måde kan både store og små arrangementer foregå i huset samtidigt.

Foruden et stor og et mindre ”scene”rum kan der blive plads til værksteder til udøvende kunstnere og folk i læring, undervisning, kontorer til både KultuirAkvariets administration og til kunstnergrupper, sammenslutninger, foreninger m.v.

Derudover er bygningen forsynet med masser af ovenlys vinduer, som brugt på den rigtige måde kommer til at give et fantastisk lysindfald og derved sparer bygningen for strøm til belysning i dagtimerne. Dernæst kan der arbejdes med grønne tage, for at afledningen af tagvand reduceres. Huset gøres interaktivt grønt , ved at installere informationstavler som gør brugerne opmærksomme på at de befinder sig i et hus hvor der er tænkt på miljøet. Dette giver brugerne en bevidsthed omkring hvor stort forbruget er, hvor meget strøm man selv producerer, hvad den enkelte kan gøre for at spare på strømmen ect. Det giver en tilfredsstillelse for brugerne at gøre noget aktivt for miljøet.

Skitse kulturAkvariet

Læs mere om visionen for akvariet:

Kultur_Akvariet-Prospekt_28032012141216

Akvariet-Booklet-A3-10-sider-Version-11-v01a1