Akvariets historie

Danmarks Akvarium blev grundlagt i 1939 af fiske og adfærdsbiolog Mogens Højgaard og finansieret af faderen civilingeniør Knud Højgaard. Bygningen ligger smukt placeret i den østlige del af Charlottenlund Slotshave med kik til både skov og strand.

Hovedbygningen er tegnet af arkitekt C.O Gjerløv-Knudsen og blev opført som et af de første, større funktionalistiske byggerier i Danmark. Bygningen var på daværende tidspunkt omdiskuteret på grund af stilarten med de rene, lige linjer. I dag anerkendes bygningen som både smuk og bevaringsværdig.

i 1937 blev den første grundsten til byggeriet lagt under overværelse af daværende statsminister Th. Stauning. Akvariet blev åbnet for offentligheden den 21.april 1939 under overværelse af kongefamilien. Ved åbningen blev akvariet beundret for sin enkle og hensigtsmæssige indretning, der gjorde pasning og vedligeholdelse let, samt for sin moderne teknik og sine fremragende dekorationer, måske de bedste i noget akvarium.

Akvariet er i årenes løb blevet udvidet og bygget til. I 1951 kom Fysiologisk Laboratorium til og senere, i 1954-55 blev Akvariets sidefløj forlænget med 10 meter for at give plads til en akklimatiseringsafdeling.

På samme tidspunkt blev der indrettet souvenirkiosk og garderobe i forhallen. I 1974 kom biologisk museum og de fem store landskabsakvarier til. Den sidste store udvidelse der fandt sted var i 1990 med udbygning af forhallen til café samt nyt indgangsparti og nye toiletter. Danmarks Akvarium har fra start været drevet af en erhvervsdrivende fond, som ikke har modtaget offentlig støtte.

Såfremt der ikke findes en køber til Akvariebygningen er der risiko for, at bygningen bliver revet ned. Nedrivningen skal finansieres af fonden.